Op de Dwarszitter luistert de lokale politicus

Politici uit 25 gemeenten gaan in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen de straat op met de Dwarszitter. Een inklapbaar houten bankje dat lokale politici kandidaat-raadsleden, wethouders, burgemeesters en buurtbewoners bij elkaar brengt. Elk gesprek begint met de vraag: ‘Wat zit u dwars?’

 

De Dwarszitter draait de rollen om. Politici verkondigen niet het lokale partijprogramma, maar luisteren juist. Het zijn passanten die hun ei kwijt kunnen op het draagbare houten zitje dat dwars op een bankje of muurtje wordt geplaatst. Zo ontstaat ruimte voor een écht gesprek tussen mensen die elkaar niet vaak ontmoeten: raadslieden en buurtbewoners. Het bankje trekt nieuwsgierige kijkers en verlaagt zo de drempel voor een dialoog.

Jitze Bakker van de lokale partij Burgerbelangen Amstelveen gaat komende weken bijna dagelijks met zijn partijgenoten en de Dwarszitter de wijk in. “Het werkt goed. We nemen echt even de tijd voor iemand en horen daardoor zoveel verhalen. Een gehandicapte bewoner nam me in vertrouwen over zijn eenzaamheid,” zegt Bakker. In Schagen ging CDA’er Co Wiskerke met een groen geverfd bankje onder de arm op pad. “Iedereen heeft een verhaal. Soms gaat het gesprek gewoon over de straatverlichting die niet werkt, soms ook over de impact van een ontslag. Ik ga voorstellen de Dwarszitter ook ná de verkiezingen te blijven gebruiken.”