Lancering Dwarszitter

Sta op, loop naar buiten, ga zitten en luister.

‘We leven in de een land met de gelukkigste kinderen ter wereld. Dat moet toch ook iets met de volwassenen te maken hebben. Veel mensen vinden hun eigen leven hier prima, maar maken zich ook zorgen of boos over van alles: Krijg ik wel nieuw werk of raak ik mijn baan kwijt? Waarom moet ik naar de voedselbank? Durf ik mijn moeder wel naar en verpleeghuis te laten gaan? Kan Nederland wel zoveel immigranten aan met een heel andere cultuur?  Wat wordt mijn pensioen later? Waarom verandert er toch zo veel en zo snel? Leven we nog wel in veiligheid? En vooral: waarom luistert er niemand naar ons? Iedereen wil er toe doen, erbij horen, zich thuis voelen in Nederland. Wij willen luisteren naar mensen die iets dwars zit, ervoor zorgen dat zij echt gehoord worden. Wij willen een land waarin niet de tegenstellingen steeds opnieuw benoemd worden, maar dat alles wat ons bindt echte aandacht krijgt. Mensen moeten hun verhaal kwijt, dan kunnen zij op verhaal komen!’

Dwarszitten start heel simpel door aan een andersdenkende te vragen: ‘Wat zit jou dwars?’ Dit binnenkort op een speciaal hiervoor ontworpen bankje de ‘Dwarszitter’ (waarbij je dwars tegenover elkaar zit). Eigenlijk is er bij ons allemaal wel iets waar we emotioneel of verontwaardigd over zijn. Door hier ruimte aan te geven en te luisteren kunnen wij elkaar weer beter gaan begrijpen en samen gaan doen!

Meedoen? Het werkt simpel.

Dwarszitten doe je zo:

  1. Ga naar www.dwarszitten.nl om je op te geven. Dwarszitten kan je overal en met iedereen in Nederland doen. In je straat, op de markt, in het park, in de rij van de kassa, maar ook met een familielid, of collega. Als het maar iemand is die ‘andersdenkend’ is, je normaal gesproken ‘uit de weggaat’ en je het vermoeden hebt dat er bij hem/haar wel iets dwarszit. Je kan dit alleen doen maar natuurlijk ook met een groep vrienden, collega’s, familieleden, filmers, journalisten etc.
  2. Op www.facebook.com/dwarszitten kun je een filmpje bekijken van een ‘dwarszit’ gesprek met devoorbeeldvragen die je kan stellen.
  3. Deel je ervaringen via www.facebook.com/dwarszitten in de vorm van een verslagje, foto’s of filmpjes. Ook kunnen deze gemaild worden naar info@dwarszitten.nl

Dwarszitten is een gesprek tussen twee andersdenkenden en bestaat uit de Luisteraar (initiator) en een Dwarszitter. De Luisteraar stelt open vragen die wij de Luisteraar meegeven en luistert zonder te oordelen. De ontevreden Nederlander vertelt wat hem/haar dwarszit zonder zich in te houden. In de kern zijn er vast meer overeenkomsten dan verschillen. Het gesprek eindigt altijd met een uitnodiging waarbij de Luisteraar de Dwarszitter (of omgekeerd) vraagt om bijvoorbeeld samen door de wijk te lopen, te gaan vissen, een biertje te gaan drinken of een asielzoekerscentrum of buurthuis te bezoeken. Een dwarszit gesprek kan ook eindigen met een persoonlijke boodschap of een compliment aan elkaar. Het doel van dit gesprek is om begrip voor elkaar te krijgen, mensen met elkaar in verbinding te brengen en samenwerkingen te stimuleren.

Met name rond de landelijke verkiezingen op 15 maart 2017 gaan politieke partijen de straten op om mensen te proberen te overtuigen en spreken ze over ‘knokken’, ‘vechten’ en ‘winnen’. Wij nodigen je uit om een ander geluid te laten horen en mee te doen aan het initiatief Dwarszitten. Wij staan met ons initiatief geheel los van welke politieke partij of belangengroep dan ook, maar werken samen met organisaties die zich richten op luisteren en dialoog.

Voor de verkiezingen worden nog meer Dwarszitters Dagen geïnitieerd in samenwerking met een groeiend aantal partners zoals De Beweging, Pakhuis de Zwijger, De Coörporatie (journalisten platform). Kijk op www.facebook.com/dwarszitten en www.dwarszitten.nl voor het laatste nieuws en meer informatie over het initiatief.