Dwarszitter in Amsterdam Nieuw-West

“Vandaag praten we met het team Luisteraars en studenten van de Academie van de Stad over eenzaamheid op het Osdorpplein. Veel bijzondere ontmoetingen, ideeën, optimisme maar ook sombere levensverhalen en situaties.
‘Ik ken mensen die een middag in tram 1 gaan zitten om onder de mensen te zijn’. ‘Wij zijn al 70 jaar vrienden, hebben allebei 14 jaar geleden onze vrouw verloren en zijn allebei ernstig ziek geweest. Nu vinden wij elke dag steun bij elkaar op dit bankje’ (twee mannen van 82/84).‘Ik woon in de koopwoningen aan de Sloterplas en zie veel eenzaamheid in het verzorgingshuis bij ons de buurt, wij zouden met de buurt vaker langs moeten gaan bij die oudjes’ (psychologe). ‘In onze cultuur is het veel normaler dat wij voor elkaar zorgen, zo kook ik altijd teveel en breng dan ook eten naar mijn zieke buurvrouw. Als wij allemaal wat meer op onze buren zouden letten dan zou er veel minder eenzaamheid zijn’ (Surinaamse vrouw).‘Ik ben nooit eenzaam en ook nooit geweest. Ik denk dat mensen die dat wel zijn niet goed weten hoe ze contact moeten maken met andere mensen. Ik ga altijd gewoon naar buiten en klets met iedereen die ik tegenkom’ (vrouw van 90).”